sidearea-title-img

Студио за класически балет “Тиара” предлага обучение по балет по руската методика за деца на възраст 4-11 години. Балетният екзерсис е адаптиран за възрастта на децата. Толкова е вълнуващо да видиш как малките несигурни стъпки се превръщат в танцувални!

Последни статии

Интервю с Нина Гачевска- дамата, която превръща танца в приказка и приказката в танц!

Начало  /  Блог   /  Интервю с Нина Гачевска- дамата, която превръща танца в приказка и приказката в танц!

Интервю с Нина Гачевска- дамата, която превръща танца в приказка и приказката в танц!

9-ти септември. Вече е почти 17 часа и аз бързам, за да стигна навреме за урока по балет в залата с Нина. Успявам! Посреща ме на вратата с голяма усмивка и топъл глас. Кани ме  при малките си балеринки, за да видя как протичат часовете по балет… А те, са толкова сладки, облечени в прекрасни пачки, с грейнали личица и с нетърпение да започнат да танцуват!

По традиция Нина им подарява нещо малко за началото на годината- гривна с лебедче, с която им пожелава да бъдат красиви, изящни и грациозни!

И така урока започва, с балетни стъпки малките принцеси отидоха на бал, срещнаха се с принца, откъснаха ухайни цветя и разпръснаха вълшебен прашец! Да, Нина превръща танца в приказка и приказката в танц!

След час момичетата са се сгушили в Нина, а от една от тях се чува „Може ли всеки ден на балет?”. Атмосферата е приказна!

Нина ме плени с начина си на преподаване и отношението към децата! Вярвам, че ще плени и вас след като прочетете интервюто, но преди това, нека споделя малко за нея! 

Завърша Национално училище за танцово изкуство с профил “Класически балет“ през 2005г. А през 2010г. вече е дипломиран балетен педагог – завършва специалност “Балетна педагогика“ в НМА “Проф. Панчо Владигеров“.От 2005 до 2009 год. танцува на сцената на ДМТ “Стефан Македонски“. Участва в гастроли на театъра в Япония, Германия, Холандия, Швейцария. От 2006 година Нина Гачевска активно преподава класически балет, contemporary и характерни танци в много детски градина, училища и читалища. През учебната 2013/2014 година работи като преподавател в Национално училище за танцово изкуство. През 2015г. открива Студио за класически балет “Тиара“.

 

Възпитаници на Нина Гачевска са носители на награди от различни конкурси, състезания и фестивали в областта на танцовото изкуство.

Ето какво ми сподели:

Как дойде идеята за Студиото за класически балет „ТИАРА”?

Самото създаване и развитие на Студиото за класически балет „ТИАРА” се случи много бързо. За първи път отворихме врати през месец март 2015г. Вече може да се похвалим, че танцуваме в 8 зали в 8 различни квартала на София, имаме няколко награди от различни конкурси и фестивали, имаме верни последователи и деца с отлични постижения в балетното изкуство.

Но това са само факти, само част от фактите. Всъщност зад създаването стоят моят професионален път от малката зала до професионалния балет, моят педагогически ценз, моят педагогически опит, моят творчески стремеж, любовта ми към децата и нестихващия ентусиазъм да вървя напред. Разбира се, подкрепата и съветите на най-близките ми и моят прекрасен екип. Не е тайна, че един от основните двигатели на школата е моята прекрасна сестра Нешка Екова.

Кога и от къде дойде любовта ти към това изкуство? Какво те вдъхновява?

Бих казала, че балетът откри мен. Низ от „случайности“ ме водеше през цялото време! Дали?

Истината е, че в началото не знаех що е то балет. Същността на изкуството ми разкриваха всички мои педагози. Не мога да не ги споделя, защото им дължа много – Ваня Зографова, Бонка Матова, Милена Симеонова, Антоанета Алексиева. Благодаря ви!

Вдъхновението е винаги с мен! Скоро научих нещо много важно – така, както полетът на птиците е невероятно красив, така е и с движенията на хората – ние сме красиви, когато танцуваме! А най-голямото си вдъхновение черпя от самите деца, замислям се какво искат да танцуват, представям си какво би ги направило щастливи и ХОП… създавам танци на цветя, пеперуди, принцеси и дори пакостници.

Какви качества развива балетът у децата, на какво ги учи?

Вярвам, че полезност може да се открие във всяко занимание. Но в балетът е малко повече! 🙂 В балетът се застъпват освен голяма физическа активност (подобно на спорт) и много креативност (като във всяко изкуство), развиват се музикалност, артистичност, тренира се паметта и се развива бързината на ума и реакциите, придобиват се социални умения, изгражда се чувство за отговорност и дисциплина и едно от най-важните неща – дава възможност за себеизява.

Заниманията по балет остават следа у децата за цял живот. По стойката, грацията, маниерите и движенията ще познаете това. Културата, любовта към изкуството и стремежът към красивото се възпитават отрано.

На каква възраст е добре да се започнат заниманията по балет?

Препоръчваме заниманията по балет да започнат след навършването на 4-годишна възраст. Тогава вече децата са готови – разбират всичко и могат да се координират, физически са развити добре и може да се работи върху качества като гъвкавост, еластичност и мускулна издръжливост, могат да задържат за по-дълго време концентрацията си, готови са да експериментират, да импровизират, да бъдат артистични, да чуват и разбират музиката, да чувстват, да танцуват…

Разбира се, има много деца, които влизат за първи път в балетната зала дори на 7-8 годинки. Дори и тогава не е късно талантът да се развие и приказката да се случи!

Но на първо място си остава желанието! Това е чувството, което те кара да станеш рано (дори и в неделя), да бързаш по улицата (за да не закъснееш), да си приготвиш внимателно балетната пачка, трико и туфли (за да бъдеш още по-красива), да се усмихнеш (защото това е много важна част), да внимаваш, да се стараеш, да не се отказваш (защото когато танцува тялото, танцува и сърцето), да дадеш всеки ден най-доброто от себе си и всеки ден да ставаш с малко по-добър!

Всички знаем колко е трудно да задържиш вниманието на децата. Как се справяш с това предизвикателство?

На първо място детето трябва да има желание да танцува, да се довери на учителя си и да го почувства като приятел – да няма търпение да дойде в балетната зала, да ми се обади по телефона през лятната ваканция само, за да ми каже, че тренира у дома, да ми е приготвило малка рисунка, огромна прегръдка или просто да иска да ми разкаже какво вълнуващо нещо му се е случило днес!

Адаптирали сме движения от класическия балет за тази възраст. Затова не бива да се учудвате, че имаме упражнения като „жабка“, „сандвич“, „тревички“, „лабиринт“, та дори и „пуканки“ и „асансьорче“. По този начин децата асоциират даденото движение с нещо познато и го запомнят бързо.

Темпото на самия урок е нарочно подбрано – редуват се по-натоварващи, сложни и динамични упражнения с такива, които са в по-бавно темпо и с по-лесна координация. Задължителна част от часа са основните движения от балетния екзерсис, включващ упражнения на стенка, среда и allegro (скокове). Част от урока отделяме и за развиване на качествата – т.нар. стречинг. Отново, за да бъдем в максимална полза за децата.

По какво се познава добрата балерина?

Отговорът е много лесен – добрата балерина си проличава по преходите между  големите движения. Защото всеки може да се научи да скочи високо, да направи много пируети или да вдига крака си на височина с лекота (разбира се, след много работа). Трудното е тези движения да се слеят, преходът между тях да е прецизен, движенията да бъдат не само технически изпълнени блестящо, но и да носят послание. Ето това е професионализъм! Пътят е много дълъг, но всяка крачка си заслужава!

Колко са непослушни крачетата на твоите балерини?

Този въпрос е подвеждащ! 🙂

Не само крачетата на малките балеринки са непослушни, но и тези на педагозите! И това не е лъжа! А само една от нашите игри! И аз водя класацията в това непослушание!

А сега сериозно. Няма непослушни крачета в нашите зали! Последователната работа води до много големи резултати. Балетът повлиява върху различни изкривявания на крачетата – изкривявания в колената, подобно на Х и О, както и дюстабан. Освен това се грижи за правилната стойка на тялото, отлична профилактика е при гръбначни изкривявания, развива координацията, гъвкавостта, еластичността и силата.

Какво си пожелаваш за новата учебна (танцувална) година?

Желанията ми са в дългосрочен план – пожелавам си да бъда първият учител по балет на децата, този, който ще им покаже величието на това изкуство и ще запали любовта към него завинаги. Мечтая за деня, в който някои от тези деца ще напуснат школата ни, просто защото вече ще са ученици на Националното училище за танцово изкуство. Мечтая за деня, в който ще им пожелая „На добър час“ в първият им спектакъл като завършени професионалисти! Тогава ще бъда още по-щастлива!

А за тази учебна година си пожелавам децата да научат много, да бъдат успешни и щастливи. Пожелавам им много и красиви сценични изяви. И тези концерти да бъдат истински празник за родителите – децата да покажат, че са станали по-големи, по-можещи, по-знаещи! Пожелавам нестихващо вдъхновение на мен и моя екип – прекрасните балетни педагози Андрея Андонова, Виделина Стоянова и Надежда Деянова. На добър час на всички!

Голямо благодаря на Нина за това интервю!
За мен бе невероятно преживяване да се докосна до тази магия… Двата часа прекарани в залата заредиха батериите ми на макс!Снимки: Къдравата пчела 🙂

Напиши коментар